Sve - i - Svasta
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue. 
PrijemTražiRegistruj sePristupi

 

 Deset malih saveta za podešavanje Word-a

Ići dole 
AutorPoruka
Dacha
Admin
Admin
Dacha

Broj poruka : 287
Godina : 27
Lokacija : Nova Pazova
Datum upisa : 04.06.2008

Deset malih saveta za podešavanje Word-a Empty
PočaljiNaslov: Deset malih saveta za podešavanje Word-a   Deset malih saveta za podešavanje Word-a Icon_minitimePon Jun 16, 2008 1:02 am

Verovatno najčešće korišćen program na računaru je Word. U Microsoft-u su ga pametno i dobro kreirali, pa nas vrlo često koriguje ako pogrešimo u nekoj sitnici (na primer, otpočnemo rečenicu malim slovom). Sve je to u Word-u automatski podešeno. Možda vas upravo nervira to što Word neprekidno nadgleda sve što radite? Posle svake tačke vam se, na primer, automatski pojavljuje veliko slovo ili se automatski vrše neke druge korekcije, čak i kada to nije potrebno. Ako vas to nervira, preuzmite stvar u svoje ruke. Ništa lakše - jednostavno isključite te opcije.

1. Prvi savet odnosi se na slučaj kada vas nervira što Word, kad god otkucate adresu neke web stranice, automatski kreira hyperlink. Dakle, želite li da se rešite plavog podvučenog teksta, možete (kao što verovatno i radite) kliknuti desnim dugmetom miša i izabrati opciju Remove hyperlink. Morate priznati da je ipak dosadno raditi to za svaku otkucanu adresu. Umesto toga otvorite opciju Tools, odaberite Auto Correct Options i u okviru toga AutoFormat As You Type. Za veliki broj automatskih korekcija uglavnom je zaslužna ona. Pod Replace As You Type deselektujte (izbrišite čekiranje) opcije Internet And Network Paths As Hyperlinks, a zatim kliknite na OK. Time ćete trajno izbrisati automatsku pojavu hiperlinka. Ukoliko se za neku adresu predomislite, lako ćete ga za nju kreirati selektovanjem teksta i klikom na desno dugme miša.

2. Sitnica koja vas možda još češće nervira i koju smo već na početku pomenuli jeste automatska korekcija malog u veliko slovo. Ako je ona suvišna, a uglavnom jeste (nismo u toj meri nepismeni), prinuđeni ste da korigovano slovo izbrišete i ponovo otkucate. Da biste se oslobodili te napasti, otvorite opet Tools, AutoCorrect Options i Auto Correct. Deselektujte (izbrišite čekiranje) opcija (verovatno su i kod vas prvih pet na listi): Correct Two Initial Capitals, Capitalize First Letter Of Sentences, Capitalize First Letter Of Table Cells, Capitalize Names Of Days i Correct Accidental Use Of Caps Lock Key. Kad to budete potvrdili (OK), moći ćete sami da birate kada ćete staviti veliko slovo (u tekstu, tabelama, pri ispisivanju dana u datumu).

3. Automatsko ubacivanje simbola pri kucanju određene kombinacije znakova takođe može da bude više nego dosadno, jer tekst koji ste otkucali nema nikakve veze sa simbolom koji vam Word nameće. Koji su to sve simboli i kako ih se otarasiti videćete kada ponovo otvorite Tools i AutoCorrect Options. Ovoga puta nađite ček boks pod nazivom Replace text As You Type. Prvo pregledajte gomilu simbola koje obuhvata ova opcija autokorekcije. Ako vam nijedna od njih nije potrebna, jednostavno izbrišite selekciju tog boksa. Ukoliko želite da zadržite neke od simbola, onda ćete morati da pojedinačno izbrišete sve nepotrebne. Biće tu malo više posla (pretpostavljamo da nećete odabrati mnogo prepoznatljivih simbola), ali bar ćete raščistiti situaciju i neće vas više iritirati nepoznati i neočekivani znaci.

4., 5. i 6. Word je perfekcionista, a savršenstvo može da nervira nas koji to definitivno nismo. Otkucamo li, kako znamo i umemo, redni broj "1st", automatski nas ispravlja i nameće svoju "savršenu" formu s onim "st" smanjenim (kao da se radi o stepenu nekog broja). Ako izgubite strpljenje i poželite da se oslobodite toga, spas je opet u opcijama "Tools", "Auto Correct Options" i "AutoFormat As You Type". Pretpostavljamo da ćete odmah prepoznati šta treba isključiti - "Ordinals (1st) With Superscript". Deselektujte taj "check box" i kliknite "OK". Isto ćete učiniti ako vam ne odgovara kako je Word zamislio pisanje razlomaka. Deselektujte ovoga puta opciju odmah ispod prethodne, a za slučaj da su vam pravi navodnici miliji od kovrdžavih, učinite to s opcijom "Straight Quotes With Smart Quotes".

7. i 8. Sledeći saveti odnose se na automatske korekcije pri selektovanju teksta i otkucavanju više crtica zaredom. Elem, ako hoćete da selektujete samo deo jedne reči, "perfekcionista" će vam automatski selektovati celu. Oslobađanje od ove korekcije kreće od opcije "Tools", preko "Options" do "Edit". Deselektujte "When Selecting, Automacally Select Entire Word" i potvrdite svoju odluku jednim "OK". Evo nas kod sledećeg automatizma. Kada otkucate tri ili više crtica i pritisnete "Enter", Word će automatski crtice pretvoriti u dugačku pravu liniju. Da biste to izbegli, vratite se ponovo na dosad najviše korišćene alate - "Tools", "Auto Correct Options" i "AutoFormat As You Type" i deselektujte "Border Line" (i "OK", naravno).

9. Možda će vam se prethodna podešavanja činiti suvišnim. Ne verujemo da to mislite za sledeći problem - prečesto automatsko ubacivanje brojeva ili znakova (takozvanih bullet-a) kao da se radi o nabrajanju (a vaš tekst uopšte ne treba da ima tu formu). Kad god na početku teksta otkucate "1" ili neki znak koji će Word prepoznati kao bullet (na primer, zvezdicu), a zatim pritisnete "Enter", on će tekst odmah pretvoriti u listu za nabrajanje. Da biste se toga oslobodili, idite opet na "Tools", "Auto Correct Options" i "AutoFormat As You Type" i deselektujte "Automatic Bulleted List and/or Automatic Numbered". Takođe, ako sami pravite listu i hoćete da je završite, iako posle svakog "Enter" Word listu nastavlja, pritisnite "Enter" dva puta zaredom i Word će prestati s tim automatizmom.

10. Još jedna automatska korekcija često može biti nepotrebna. Ako između dve reči otkucate dve crtice bez pauze (space-a), automatski će se pri sledećoj pauzi te dve crtice pretvoriti u jednu dugačku crtu. Ukoliko pak uradite to isto, ali ispred i iza crtica otkucate pauzu, one će se pretvoriti u jednu kratku crtu. Put ka izbegavanju ove korekcije opet ide poznatom trasom - "Tools", "Auto Correct Options" i "AutoFormat As You Type". U ovom slučaju treba eskivirati opciju "Hypens (--) with Dash". Na kraju, možemo se samo nadati da su ovi skromni saveti bar nekome bili od koristi. A ako vam ništa od navedenog nimalo ne smeta, tim bolje po vas. Vaši su nervi savršeni. Koristite Word, kao što ćemo ga i mi koristiti u istoj meri kao i dosad.
Nazad na vrh Ići dole
https://sve-i-svasta.forumsr.com
 
Deset malih saveta za podešavanje Word-a
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Sve - i - Svasta :: Hardver i softver! :: Tutorijali!-
Skoči na: